Övrig tandvård

MER ÄN BARA TANDBORSTNING

För att du ska hålla dina tänder friska finns det mer du bör tänka på än att bara borsta tänderna regelbundet. Det finns många andra faktorer som kan påverka hur dina tänder mår. Här är några tips på vad du kan göra för att dina tänder ska må bra så länge som möjligt.

Tuggummi och fluortabletter

Om du har tendens till att lätt få karies kan din tandläkare komma att förordna fluortabletter eller fluorsköljning för att stärka emaljen.

Ett annat knep för att förebygga skador är att tugga tuggummi med fluor efter att du har ätit. Det hjälper till att bromsa den syra som annars attackerar emaljen.

Rökning och snusning skadar tänderna

Att röka och att snusa kan missfärga dina tänder så att de gulnar eller får fläckar. Dessutom kan det leda till skador på både emalj och tandkött. Om möjligt bör du överväga att sluta för att inte skada dina tänder ytterligare.

Du är vad du äter

Du är vad du äter är ett uttryck som brukar kopplas till hur vi mår och vår kroppsvikt, men man kan lika gärna applicera samma tankesätt på tändernas hälsa. Vad du äter påverkar hur dina tänder mår, inifrån och ut. Framför allt så vet vi sedan länge om att socker och syrahaltiga livsmedel kan fräta på emaljen. Framför allt så skadar det om du småäter sockerhaltiga livsmedel under hela dagen. Om du vill äta godis eller efterrätter är det bättre att göra det i anslutning till måltider och helst bara någon gång per vecka.

Inifrån så påverkar även vårt intag av vitaminer, mineraler och spårämnen för hur väl tänderna sitter fast i käkbenet och vilken kvalitet de får. Att äta en fullvärdig kost hjälper till att hålla tänderna friska genom hela livet.

Estetisk tandvård

Tandblekning eller estetisk tandreglering kan hjälpa om du inte är nöjd med tändernas utseende. Om du önskar få vitare tänder är det bäst att du går till en tandklinik för att bleka professionellt. Det finns många overksamma eller till och med skadliga preparat på marknaden för hemblekning som kan ställa till mer skada än nytta.

Även om du inte har bettproblem kan du tänkas vilja reglera tänderna för att de ska bli rakare. Det finns även möjlighet att skapa porslinsfasader om det skulle vara så att några av dina tänder är ojämna i formen. Ta kontakt med en bra estetisk tandvårdsklinik så kan de hjälpa dig mot att få ett leende som du trivs med.

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.