Regelbundna tandläkarbesök

GÅ TILL TANDLÄKAREN MINST EN GÅNG PER ÅR

Utöver den dagliga skötseln av tänderna så är regelbundna tandläkarbesök något av det viktigaste du kan göra för att förebygga tandproblem. Genom att besöka din tandläkare minst en gång per år så upptäcks eventuella problem normalt sett i förväg.

Det är till exempel bättre att göra en lagning av karies så tidigt som möjligt för att behöva borra mindre och undvika att en större del av tanden angrips.

Tandhygienist förebygger tandköttsproblem med mera

Att boka in tid hos en tandhygienist kan vara smart att göra i samband med tandläkarbesöket. Det är exempelvis viktigt att avlägsna tandsten regelbundet för att undvika problem med tandlossning och tandköttsinfektioner. Tandsten kan också ge upphov till dålig andedräkt, så även av det skälet är det bra att rensa bort den med jämna mellanrum.

Tandläkarbesök kan behövas oftare

Om du ofta har problem med hål, tandlossning eller infektioner kan din tandläkare rekommendera att du kommer på undersökningar oftare än en gång per år. Följ dessa råd i så fall! Genom att utföra de undersökningar och behandlingar som rekommenderas så gör du det bästa du kan för att bibehålla dina tänder hela och friska så länge som möjligt, något som bara blir viktigare ju äldre du blir.

Lönar sig en tandvårdsförsäkring?

Folktandvården och även privata tandläkare erbjuder sedan några år tillbaka tandvårdsförsäkringar där du kan prenumerera på tandvård och alltid betalar ett fast pris. Många frågar sig om det lönar sig. Enkelt sagt så kan man säga att de mest utgör en säkerhet för den som inte vet om det kommer att finnas pengar på kontot om något akut skulle hända med tänderna.

Om du går på regelbundna tandläkarbesök och tillhör den del av befolkningen som sällan har problem är det troligtvis bättre att spara pengar på ett sparkonto och använda dem om något oförutsett skulle hända. Hör du till dem som inte tycker att det är så lätt att lägga undan pengar på det sättet kan det fungera bättre med ett tandvårdsabonnemang så att du alltid vet att du har tillgång till den tandvård du behöver utan att fundera på om du har pengar undanlagda.

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.