Akut tandvärk kräver akut tandvård

Alla tandläkarbesök går inte att planera in i förväg. Det finns också de besök som behöver ske spontant och snabbt eftersom tandvärken är akut. Då gäller det att kunna boka tid med kort varsel.

Det finns flera anledningar till att du behöver besöka din tandläkare. För det mesta sker besöket med anledning av det där årliga rutinbesöket. Det besök då du blir skamset påmind om hur sällan du gör rent mellan tänderna och när du varje år lovar förbättring till nästa år, men ger upp redan efter någon vecka. Sedan finns det besök som sker mindre planerat och är av mer akut karaktär. Ibland kommer tandvärk när du minst anar det. Visdomständerna kan vara ett exempel på det. De är svåra att komma åt för borstning, blir lätt inflammerade och kan ibland växa snett. Den smärtan snackar du inte bort. Det är utan tvekan ett exempel på tandvärk som snabbt eskalerar till den punkt då det är ohållbart och du måste söka akut tandvård.

Ingen kan döma din smärta

Smärta är alltid subjektivt. Vad som inte är akut i någon annans ögon kan absolut utifrån din upplevelse vara väldigt akut. När det gäller tandvärk är det någonting som påverkar hela ditt välmående, inte bara tänderna. Symptom som feber, huvudvärk och muskelvärk är inte ovanliga följder av tandvärk. Därför är det alltid klokt att söka tandvård så fort smärtan, eller olyckan, dyker upp. Ibland behövs det tandvård med väldigt kort varsel. Då gäller det att få tid snabbt. Läs mer om akuttandvård på denna hemsida: akuttandvårdgöteborg.nu/

16 Apr 2021

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.