De viktiga tänderna

Tänderna är något som man inte tänker på när allt fungerar och ingen smärta finns. Men tänder som det är problem med funktionellt eller utseendemässigt blir en stor plåga för patienten.

Det finns nästan lika många problem som kan uppstå med tänder och tandkött som det finns patienter. Men ändå går det att dela in tandhälsan i några områden. Det innebär även att det inom varje område finns specialister som man kan få träffa för att var och en ska göra det som den är bäst på. Exempel är tandläkare, tandhygienist och tandreglerare. Problem med tänderna kan uppstå när som helst och behöver inte vara något som alltid har funnits. På grund av sjukdom, medicinering, leverne, skada eller ålder kan tänderna och tandhälsan förändras. Då är det bra att det finns hjälp att få.

Leendet är viktigt

Genom att le utsöndras endorfiner som gör att man blir gladare och lyckligare, säger studier. Det finns därför en del som har satt i system att le och skratta trots att man inte är glad eller road, för att på det sättet bli gladare och mer harmonisk. Men ibland kan man dra sig för att le eller skratta även om man är glad och road. Oftast beror det på att man har tänder som man inte vill visa på grund av deras utseende. Som tur är så är det något som kan gå väldigt lätt att åtgärda genom att använda exempelvis skalfasader i Göteborg, eller med hjälp av någon annan liknande åtgärd hos tandläkaren.

5 Feb 2021

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.