Dina tänder är en viktig sak

Tänderna är den enda synliga delen av vårt skelett och då är det är lätt att förstå att en tandskada gör ont. Många tillstånd kan vara akut smärtsamma. Smärtan lär inte minska utan åtgärd, så sök hjälp!

Det är skillnad på smärta och smärta. Detta gäller våra tänder såväl som alla andra delar av vår kropp. Vi har också alla olika smärttröskel. Somliga mår inte lika dåligt av smärta som andra men alla har sin gräns, och helst ska man helt slippa att ha ont.

Att söka akut hjälp för tandsmärta är något som få gör utan att ha vägande skäl. Detta är helt riktigt eftersom man ofta kan få en vanlig tandläkartid snabbt om man kan hantera smärtan några dagar till. Sedan finns det vissa fall där man ska söka hjälp snarast och andra fall där man absolut behöver göra det.

När behöver man akut tandvård?

När man är med om en olycka, vare sig större eller mindre, är det inte ovanligt att man råkar ut för en tandskada. Ta en sådan relativt vanlig händelse som en smärre cykelkrasch. Många får ett flertal blessyrer, kanske en stukad handled. Lika vanligt är det att man slår ut en tand, eller delar utav den. Och det gör ont. Riktigt ont. Så - olyckshändelser utmynnar inte sällan i utslagna tänder och behöver åtgärdas fort.

Om du har kvar tanden så var rädd om den! Stoppa gärna in den i munnen eller i en skvätt mjölk. Chansen finns nämligen att man kan sätta tillbaka tanden och undvika en dyr och krånglig procedur med krona.

Det kan också vara viktigt att söka tandvård akut om du har riktigt ont utan att en skada inträffat. Det kan handla om en infektion som kan sprida sig utan rätt behandling.

Hur fungerar det med akut tandvård?

Akut tandvård behöver vara just vad det heter, alltså akut. Som patient med svår smärta eller en tandskada är tiden viktig. En seriös tandvårdsklinik försöker därför alltid se till att ge dig en tid inom 24 timmar och helst snabbare.

Väl på plats kan du få tillbaka lugnet. Personal som sett allt tar hand om dig och ser till att du får den hjälp du behöver. Tandläkare vet att många tycker det är obehagligt med besök och agerar proffsigt och lugnt. Du får smärtlindring och behandling. Om det skulle behövas kan du också boka in efterbehandling.

Du ska aldrig tveka att kontakta en klinik för akutvård. Vi tipsar denna webbsida: akuttandvårdigöteborg.se

22 Sep 2020

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.