Flera olika sätt att reglera tänderna på

Att reglera tänderna är idag betydligt mer skonsamt än vad det var för några år sedan. Tekniken har utvecklats avsevärt och nu finns det flera olika tandställningar att välja mellan.

Det finns både fasta och avtagbara tandställningar. Bland de fasta är den så kallade rälsen som limmas på framsidan av tänderna fortfarande den vanligaste, men det finns också ett annat alternativ som syns mindre och som istället fästs på baksidan av tänderna.

Denna behandling är dock lite dyrare. Det finns även annan annan typ av osynlig tandställning som är avtagbar och som består av skenor i plast. En av de största fördelarna med en fast tandställning är att den går att finjustera och styra så att man kan behandla varje enskild tand. Detta gör naturligtvis behandling mer precis.

Tandställning för vuxna

Idag är det vanligt att även vuxna väljer att reglera sina tänder och ofta är det de som väljer att bära de mer osynliga varianterna. Är man vuxen och funderar man på att reglera sina tänder så ska man vända sig till en specialistklinik då det på vuxna är lite mer komplicerat att reglera tänderna. Många kliniker erbjuder en första kostnadsfri konsultation där man först undersöker tänderna och ser över olika alternativ, förväntat resultat och själva kostnaden för ingreppet. Det kostar en hel del att reglera sina tänder och som vuxen måste man själv betala för behandlingen om den inte anses nödvändig. Man då har rätt till viss ersättning från försäkringskassan, men många kliniker erbjuder också att hjälpa till med finansiering som ofta är räntefri.

Jämför priser mellan olika kliniker

I Sverige råder fri prissättning när det gäller tandvård och särskilt mellan de privata klinikerna kan priserna skilja mycket. Därför kan det vara bra att jämföra priser innan man bestämmer vilken klinik man ska gå till. Ofta kan man hitta de olika priserna på tandvårdsklinikernas hemsidor men man kan också ringa och fråga. Att gå på en konsultation hos mer än en klinik kan vara bra för att få en bättre förståelse för hur de arbetar och se om de rekommenderar samma slags behandling. Ibland förespråkar vissa kliniker också en särskild behandling mer och det kan vara bra att höra sig för om både för- och nackdelar. Att även gå på rekommendationer från vänner eller familj är ett bra sätt att hitta rätt tandvårdsklinik. Bäst blir det om man går på både pris och rekommendationer. Lär dig mer om tandreglering på denna webbsida: https://www.tandregleringgöteborg.se 

19 Nov 2020

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.