Fördelar med att ersätta skadade tänder med tandimplantat

Skaffa tillbaka ditt vackra leende med en hel tandrad. Sjukdom, sportskador eller olyckor kan tyvärr både påverka funktionen och ditt utseende. Så här kan skador i munnen repareras.

Självklart är vi födda med olika förutsättningar för både själva tänderna och utseendet. Somliga har filmstjärneleendet på plats direkt, andra vill helst dölja gaddarna bakom handen eller en servett. En del har aldrig karies, andra får lägga stora summor på att hantera tandhälsan. Det är inte rättvist, men det finns hjälp att få.

Ta tänderna på allvar

Äldre generationen minns fluortanten och hur viktigt det är att sköta munhygienen. Dagens småbarn tränas på förskola och hemma med tandborstning och förmaningar om lördagsgodiset. Så vi är alla informerade. Men även den som visar munnen perfekt omsorg kan drabbas av en avslagen tand under innebandymatchen, eller har anslag för tandlossning. Ett implantat kan vara en lösning för dig. Det består av skruvar av titan, som fungerar bra med kroppens vävnader och växer fast i käkbenet. Själva behandlingen har en kirurgisk del, operationen, och själva tanden, implantatet. De flesta som har uppnått vuxen ålder kan få detta fäst i munnen. Barn och unga måste växa färdigt innan det är aktuellt för dem.

Så här går det till

När du och din tandläkare kommit överens om vad som ska göras, tas ett avtryck. Det är viktigt att implantatet passar i din mun. Dessutom kollas vilken färgnyans som passar med dina egna tänder. Det är sedan en tandtekniker som får i uppdrag att utforma tandkronan. Det kan ta några veckor innan alla inprovningar och anpassningar är klara. Det behöver också gå en tid mellan att skruven kommit på plats och tills tanden kan fästas. Vanligtvis behöver du ha en provisorisk tand ett tag innan den nya är på plats.

Ta den tid du behöver

Det här är naturligtvis ett mycket större ingrepp än de flesta andra som en tandläkare gör. Ta en kontakt och diskutera saken och var inte rädd för att ställa frågor om smärta, obehag, kostnader och tidsåtgång. Börja med att kolla status på din tandhälsa och börja där för att få en bild av utgångsläget. Leta fram information på internet kring alternativ och priser. Kolla rekommendationer och fråga vänner och bekanta som har erfarenhet av liknande ingrepp. Även om det inte syns på utsidan, kan det ju vara så att du känner många som gått igenom detta tidigare.

7 May 2020

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.