Ibland tappar man en tand - sådant är livet

Kevin älskar mountainbiking. Det är så härligt när man får känna sig både stark och fri. Men en solig dag i juni ramlade han hårt med cykeln. Och den här gången råkade han skada en tand rejält.

Kevin är inte den enda som råkat ut för olyckor. Det händer ofta att man skadar tänderna vid äventyrssporter. Det som hände Kevin var att de inte kunde sätta fast den lossnade tanden. Han förlorade den helt.

Först oroade han sig inte så mycket för det. Det var självklart inte ett hinder för att fortsätta cykla. Att man förlorar en tand händer ju ibland. Men det blev liksom lite pinsamt när man träffade på en söt tjej och inte vågade ge sitt största leende. Och när man skulle ta ett kort. Eller när man hade gäster. Nej, till sist blev det ett problem.

Enkel åtgärd för ett stort problem

Kevin googlade efter en klinik för tandimplantat i Norrköping. Han hade bestämt sig för att få tillbaka sitt leende, och sin självsäkerhet. För även om han inte behövde tanden för att trampa igång cykeln, behövdes den till mycket annat.

Professionella tandläkare förklarade hur en ny tand skulle skruvas fast i käkbenet. Det var inte mycket som skulle skilja från de naturliga tänderna. Idag har Kevin sitt leende återställt. Med tandimplantatet är det som om ingenting hade hänt och han tänker inte längre på att han en gång förlorade en tand. Men nästa gång han cyklar i bergen tar han med sig ett tandskydd, för säkerhets skull.

30 Mar 2021

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.