Kan jag bleka tänderna trots att jag snusar?

Vad ska man egentligen tänka på vid en tandblekning – kan jag bleka tänderna trots att jag snusar, kan jag äta som vanligt efteråt, varför har jag gula tänder och så vidare? Idag är tandblekning någonting som intresserar många och vi tänkte därför gå igenom några av de vanligaste frågorna som brukar ställas.

Vita tänder är tilltalande sett till att man genom ett vitt leende får ett ökat självförtroende. Man vågar le, man vågar ta för sig och man känner att man, på många sätt, är mer värdefull. Naturligtvis så handlar inte självförtroende enbart om vita tänder – men att det påverkar, det finns det inga tvivel kring. Alla har vita tänder som barn, men i takt med åren så påverkas nyansen som en följd av genetik, livsstil och vad vi äter och dricker. Emaljen som sitter på tänderna blir tunnare och i och med detta så blir tandbenet mer synligt; tandbenet – dentin – är gulare till färgen. Det är anledningen till varför tänderna får en lite mer gul nyans ju äldre man blir.

leende

Gula tänder behöver inte vara sjuka tänder

Däremot ska man inte förneka det faktum att många drabbas hårdare och att vissa får extremt gula tänder. Det är ofta dessa som skäms och det är för dem som alternativet tandblekning är extra tilltalande. Vi tänkte genom några frågor och svar ge fakta kring tandblekning och förhoppningsvis kan vi dig tillräckligt med kött på benen om detta ämne.

Innan dess så ska vi även peka på en något bortglömd punkt i sammanhanget: gula tänder är inte synonymt med sjuka tänder och vita tänder är definitivt inte synonymt med friska sådana. En person med ett bländvitt leende kan ha betydligt värre problem än en person vars tänder är gula. Regelbundna besök hos en tandläkare är viktigare än att bleka tänderna, det är en sak som måste sägas.

Fråga/svar om tandblekning

Med det sagt – här följer några vanliga frågor om tandblekning:

Kan jag bleka tänderna trots att jag snusar? Ja, det kan du definitivt göra - och samma sak gäller cigaretter. Däremot bör du vara medveten om att snuset och cigaretten är en direkt bidragande orsak till varför du har gula tänder. Det är dessutom – vad gäller snus – skadligt för tandköttet och gällande cigaretter så finns det inga fördelar överhuvudtaget. Försök således att sluta i samband med en tandblekning för att få en längre effekt.

Kan jag göra en tandblekning i hemmet? Ja, det är möjligt och det är idag väldigt vanligt. Det fungerar också, men lite beroende av vilket tandblekningskit du väljer så får du vara beredd på mer- eller mindre slit, samt bättre- eller sämre resultat. Vi skulle säga att det är värt att besöka en tandläkare för en tandblekning, även om kostnaden är lite högre.

Jag har hört att man kan bleka tänderna med bakpulver – är det bra? Vad gäller de alternativa metoderna - bakpulver, citron, bikarbonat, ketchup – så avråder vi definitivt. Det kan skada emaljen och vid sådana skador så är det svårt att reparera. Undvik!

Ska jag undvika något efter en tandblekning? Viss försiktighet ska intas mot vatten. Avstå gärna från att dricka i två timmar. Tänk även på att du känner vad som är möjligt att göra och inte. Lyssna på din kropp!

Här kan du läsa mer om tandläkare i Stockholm som utför tandblekningar.

25 Sep 2019

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.