Man kan själv välja om man vill gå till Folktandvården eller en privat tandläkare på exempelvis Östermalm

Är det länge sedan ni besökte tandläkaren? Är ni tandvårdsrädda eller har helt enkelt inte hittat rätt tandläkare? Det finns tandläkare på Östermalm som behandlar både barn och vuxna.

Vi alla tycker nog att det är viktigt att gå till tandläkaren. Men det är lätt en sak som skjuts upp på framtiden. Orsakerna kan vara flera som ekonomiska, rädsla och obehag, eller att vi inte hittat en tandläkare som vi trivs med. De flesta drar sig faktiskt för att gå till tandläkaren och det är få som tycker om det. Kanske tycker man också att man har koll på sina tänder och munhygien. Man borstar noga två gånger om dagen med fluortandkräm och använder regelbundet tandtråd och mellanrumsborstar.

Besök tandläkaren innan besvären uppstår

Tandläkaren ses ofta som en onödig utgift som dessutom kan leda till ännu fler utgifter om man går på det där besöket. Därför går många till tandläkaren först då de har börjat få besvär och har ont. Hade man gått då kallelsen kom och inte avbokat tiden så hade man kanske kunnat undvika besväret som uppstått. Kostnaden hade också varit lägre då man hade sluppit extra behandlingar. En vuxen person med bra tänder och munhygien behöver bara gå till tandläkaren vartannat eller vart tredje år. Men personer i riskzonen och som haft problem med blödande tandkött och inflammationer bör gå en gång om året. Också barn bör gå en gång om året så att man säkerställer en god munhygien.

Jämför priserna på behandlingar mellan olika tandläkare

Man har rätt att själva välja vilken tandläkare man vill gå till och detta gäller både vuxna och barn. Antingen så går man till Folktandvården eller så väljer man en privat tandläkare på exempelvis Östermalm. De flesta vårdgivare är idag anslutna till Försäkringskassan vilket innebär att man då har rätt till det statliga tandvårdsstödet. Barn och ungdomar under 19 år kan gå helt kostnadsfritt till tandläkaren.När man väljer tandläkare kan man fråga vad de erbjuder och vad de olika behandlingarna kostar och jämför sen med de referenspriser som finns framtagna. Olika tandläkare kan faktiskt ta olika mycket betalt idag. Har man gått till tandläkaren och fått det kostsamma beskedet över framtida behandlingar som måste göras så kan man faktiskt byta tandläkare om man vill. Ibland är det nämligen ganska så stor prisskillnad mellan de olika tandvårdsinrättningarna. Vi rekommenderar denna hemsidan: https://www.tandläkarehellsing.se

23 Feb 2020

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.