Naturliga huskurer för att lindra tandvärk

Värk i tänder och tandkött kan dyka upp som en blixt från klar himmel och ställa till med stora bekymmer. Här presenteras 4 naturliga huskurer för att lindra tandvärk. 

Saltlösning 

Salt är något som dom flesta alltid har hemma och detta är utmärkt att använda om man har en jobbig tandvärk. Saltet har en antiseptisk effekt och kan lindra smärta i dom fall den beror på en infektion. För att prova en huskur med salt blandar man en matsked med ett halvt glas med vatten. Gurgla runt i munnen, gärna flera gånger per dag. PH-värdet i munnen kommer att förändras och bakterierna, som inte kommer trivas i den nya miljön, försvinner. 

Vitlök 

En annan ingrediens som dom flesta ofta har hemma är vitlök. Även den har goda egenskaper för att lindra både infektioner och smärtan som kommer av dom. Vitlök har både antibiotiska och antiinflammatoriska egenskaper och passar därför bra vid tandvärk. Juicen som uppstår när man pressar löken stryks över drabbade tänder och tandkött. Det går även bra att smeta ut en pressad klyfta där smärtan finns om man tycker att det känns enklare. 

Citronsaft 

Citron är känd som en riktig hälsofrukt, och det med all rätt. Den är antiseptisk, antiinflammatorisk och har en sammandragandes effekt. Citron är bra för att förbättra munhälsan och kan användas för att förebygga olika typer av problem. Även i dom fall man känner av smärta kan citron hjälpa, genom att stryka på saften över det drabbade området. Man kan även blanda citronsaft med salt, gurgla och sedan spotta ut blandningen. 

Persilja 

Har man en inflammation i tandköttet har man förmodligen också väldigt ont. Tandvärk kan som tidigare nämnt vara otroligt påfrestande och även om problemområdet är litet är det inte ovanligt att hela munnen smärtar. Inflammationer kan också ge upphov till dålig andedräkt och för att avhjälpa båda dessa problem kan man använda sig av helt vanlig persilja. Tugga på en bit persilja, som har antiinflammatoriska egenskaper, fler gånger om dagen så kommer obehaget att minska. 

Ingefära 

Ingefära har precis som flera av dom ovan nämnda huskurerna även den antiinflammatoriska egenskaper. För att testa börjar man med att strimla en kyld ingefära med ett rivjärn för att sedan rulla ihop strimlorna till en liten boll. Sedan läggar man den i munnen, till exempel mellan kinden och tandköttet där det gör som mest ont. Ganska snabbt kommer man märka att ingefäran ger ifrån sig en värmande effekt som också kommer att dämpa smärtan. 

Eftersom dessa huskurer är helt naturliga går dom att upprepa hur många gånger som helst. Det man ska tänka på är att inflammationen eller smärtan dämpas för stunden och har man problem i munnen ska man se till att boka in en tid hos en tandläkare så snart som möjligt.

21 Dec 2019

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.