Utför din estetiska behandling hos en tandläkare

Hur mycket påverkar dina tänder hur du upplevs av andra? En hel del. Man brukar säga att ett leende har en förmåga att smitta. Möter man sina medmänniskor med ett leende så får man ofta ett sådant i retur. Tänderna spelar en stor roll i detta. Har man fula, missfärgade eller sneda tänder så visar man ogärna upp dem. Här kan en tandläkare göra skillnad.

Alla har olika genetiska förutsättningar och detta märks i allra högsta grad då det kommer till tänderna. Vi har olika storlekar, olika form, olika färg och olika styrka på våra tänder. Ingen annanstans syns heller våra respektive livsstilar så tydligt som på tänderna. Dricker man mycket thè, kaffe eller röker cigaretter så lämnar detta spår. Tänderna blir gulare och tappar den vita färgen som är den normala. Vita tänder är synonymt med fräschhet och med ett friskt liv. De flesta strävar efter att få så vita tänder som möjligt - det är bara att titta i hyllan för tandkrämer och se vilka sorter som säljer bäst: tandkräm som utlovar en blekande effekt säljer alltid bättre än de som, så att säga, bara är vanliga.

Frågan är om dessa fungerar? Har du gula tänder och vill få dessa vitare - kan detta ske genom att byta tandkräm? Till viss del. Men, för att få det där bländvita leendet så krävs det professionell hjälp och mer avancerade lösningar. Lyckligtvis så är det något som dagens tandläkare erbjuder.

Tandblekning - en vanlig behandling hos tandläkare

Förr var estetisk tandvård något som var lågprioriterat. Ville man ha en tandblekning utförd så fick man vänta länge innan man fick en tid för behandling. Så är det inte längre. I takt med att många tandläkare öppnat egna mottagningar - i privat regi - så har man också börjat erbjuda behandlingar som de facto efterfrågas av kunderna. Tandblekning är därför en både vanlig och populär behandling.

Det man kan säga är att det idag finns en uppsjö av alternativ och att alla metoder inte är lika effektiva. Tänderna är känsliga och i synnerhet så gäller det emaljen. Hur pass känsliga tänder du har är avgörande i vilken typ av tandblekning du ska välja - och om det överhuvudtaget är möjligt att genomföra en sådan behandling utan att skada tänderna i fråga.

Detta är viktigt sett till att många väljer att köpa tandblekningsprodukter och utför behandlingar i hemmet. Det kan fungera - men det kan lika gärna medföra skada. Det finns ingen anledning att chansa. Det bästa sättet är att besöka en tandläkare och få en professionell tandblekning utförd utifrån hur pass starka och tåliga tänder man har.

Skalfasader fungerar som alternativ

Det finns även andra alternativ till att få vitare tänder. Ett av dessa är skalfasader, vilket innebär att en tandläkare - med stor precision - limmar fast en porslinshinna över tänderna. Denna döljer alla missfärgningar och den skräddarsys efter hur dina tänder ser ut - både vad gäller storlek och form. En bra lösning som förvisso är lite dyrare, men som å andra sidan också ger en mer långvarig effekt.

Tilläggas gällande en blekning av tänderna - eller en skalfasad - är följande: Vita tänder är inte detsamma som friska sådana. Som sagt, färgen på våra tänder avgörs till stor del av våra arvsanlag. Har du gula tänder så behöver inte det betyda att de är svagare eller sämre än andra. Hur dina tänder egentligen mår är något som också avgörs hos - just det - en tandläkare. Glöm inte bort att besöka en sådan någon gång per år.

15 May 2020

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.