Vad kan jag göra när jag har tandvärk?

Tandvärk kan orsaka mycket smärta och vanligtvis slår den till på kvällen eller natten då det inte är så lätt att uppsöka en tandläkare. Vad kan du göra själv för att lindra din tandvärk hemma?

Att ha tandvärk innebär mycket obehag i munnen och det kan ibland vara svårt att uthärda smärtan. Men det finns trix som gör att du kan ta dig igenom natten. För på kvällen och natten är det inte är lätt att få tandläkartid, så du måste själv lindra smärtan tills dess att det blir morgon. Det finns många bra akuttandläkare som har akuttider men nattetid har du tyvärr inte möjlighet att få tid. Men ringer du tidigt på morgonen så brukar det alltid gå att få en tid samma dag. Så under natten får du klara dig själv och det finns flera metoder du kan prova för att lindra smärtan tillfälligt.

Tips vid tandvärk

Har du otur och börjar känna tandvärken komma krypandes under kvällen så kan du i ett tidigt skede se till att lindra värken. Det första du kan prova är vanliga smärtstillande tabletter som du garanterat redan har hemma. För att hjälpa till att bedöva smärtan så kan du efter att du tagit din smärtstillande tablett även lägga på en kall kompress. En kall kompress gör du med is i en handduk som läggs på det området där värken sitter. Det är kylan som gör att blodkärlen drar ihop sig och det medför att smärtan avtar till viss del. När du ligger där i sängen med kompressen så se till att höja upp huvudet med flera kuddar för då rinner blodet neråt och även det kan göra att smärtan lindras.

Huskurer mot tandvärk

Om du vill prova på en huskur mot din tandvärk så kan det också hjälpa eftersom naturen har fina växter som naturligt kan bidra med smärtlindring. En växt som har bra egenskaper att lindra smärta är kryddnejlikan för den innehåller ett ämne som heter eugenol och det har en lokalbedövande effekt. Eugenol både lindrar smärta och hämmar också inflammation. Andra huskurer du kan prova på är vitlök och pepparmynta. Brygg ett te på pepparmynta och skölj sedan munnen med det. När du har tagit dig igenom natten så är det dags att ringa din tandläkare så du får ordentlig hjälp med din tandvärk. Och samtidigt även får hjälp med förebyggande åtgärder för att minska risken att tandvärken uppstår igen.

27 Apr 2020

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.