Vad säger tandläkare är skillnaden mellan plack och tandsten?

Alla vill ha bra tänder utan problem med tandsten eller karies. Men vad är egentligen tandsten och plack? Är det samma sak? Tandläkare berättar, läs och lär!

Det finns många begrepp och ord som yrkespersoner använder dagligen som man accepterar som kund men kanske inte alla gånger har full koll på. Känslan är den att begreppet innebär något negativt men behöver man egentligen veta mer än så?

För många är plack och tandsten sådana begrepp. Vi hör om detta var och varannan dag, inte minst i media men de flesta av oss vet inte riktigt vad det innebär. Med kunskap kommer fler möjligheter att styra över vad som händer och med kunskap kan vi förhindra att våra tänder blir utsatta för fler problem än nödvändigt.

Plack är mjuka bakteriebeläggningar som fastnar runt våra tänder, och tas de inte bort regelbundet kan vi få problem.

När plack reagerar med saliven i munnen bildas tandsten. Den fastnar på olika ställen runt våra tänder och förhindrar att vi kan rengöra som vi borde vid tandborstningen, vilket såklart även det kan leda till problem.

Hur kan jag förhindra att det bildas plack?

Det enkla svaret på frågan hur man kan förhindra att plack bildas är - det kan du inte! Din mun utsätts för bakterier hela tiden, och det är naturligt och har inget med hygien att göra. Bakterier finns överallt, och många av dem är livsnödvändiga för oss medan andra mest är till besvär. Plack är mindre önskvärt eftersom det kan leda till tandsten och problem men den simpla åtgärden för att förhindra att plack fastnar är att helt enkelt borsta tänderna. Regelbundet, två gånger om dagen och ordentligt, längs tandköttsranden och i alla vinklar. Tandtråd och/eller tandstickor kompletterar jobbet och sedan har du gjort vad du kan.

Hur kan jag förhindra att jag får tandsten?

Även om du borstar tänderna kommer en mindre mängd plack ändå stanna kvar och bilda tandsten. Det finns två typer av tandsten. Den första sorten runt dina tänder. den andra sorten bildas i fickor under tandköttskanten och kan leda till inflammation och om det inte behandlas kan den leda till tandlossning. Det är lätt att åtgärda tandsten, som tur är. Lämpligt är att du regelbundet tar kontakt med en tandläkare och bokar tid med en tandhygienist. Behandlingen sker med ultraljud eller skrapning, alternativt kirurgisk laser. Har du besvärlig tandsten i tandfickor kan det behövas lite extra omsorg och eventuellt lätt bedövning. 

Det är viktigt att ta hand om dina tänder för när du är vuxen växer det inte ut några nya om du tappar dem!

28 Dec 2019

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.