Viktigt med bra tandhälsa

Som barn får man gratis tandvård på en klinik som brukar ligga nära hemmet. Många fortsätter därför att gå till samma klinik även när de blivit vuxna. Vilka val kan man göra gällande tandvård?

Det är som barn som man skapar de flesta vanor och traditioner som oftast följer med genom hela livet. Därför är det mycket viktigt att man börjar ta hand om tänderna så fort som de dyker upp i munnen. Eftersom små barn har svårt att göra en ordentlig borstning så får man hjälpa till som förälder. Man brukar säga att även då barnen själva kan borsta tänderna så ska man vara med för att se till att de gör rätt. Det är även bra att vara med vid varje besök hos tandvården. På det viset får man information gällande barnens tandhälsa och kan också själv få några tips. Ofta glömmer man med tiden bort små knep som kan behöva uppfräschas. Som förälder ska man även vara en god förebild för sina barn och därför är det ännu viktigare att man sköter sina egna tänder.

Fortsätta eller flytta?

När man blir vuxen så kan man välja att fortsätta gå kvar på samma klinik som man gick till som barn. Det kan kännas naturligt och vant att fortsätta gå till samma lokaler och kanske även samma personal. Därför finns det tandläkare i Bromma som känner sina patienter ända sedan de bara var ett par år gamla. En trygghet och relation som kan vara rolig att vårda. Men det kan finnas flera olika anledningar till att man väljer att byta tandvårdsklinik. Det kan vara för att man flyttar till annan ort. Eller för att man börjar arbeta långt ifrån hemmet och därför har lättare att gå till en klinik närmare arbetet.

Ett fritt val

Förutom att alla tandläkare är olika personer så kan det finnas andra anledningar till vem man väljer för att utföra sin tandvård. Det finns till exempel ett antal olika specialiseringar och kliniker som är extra bra på olika saker. För dem som har tandläkarskräck så finns det både speciell personal men även speciella resurser att ta till. Men det finns även de som är extra duktiga på exempelvis uppbyggnad av avbrutna tänder. Eller så väljer man en klinik som man tycker är mysig och har extra trevlig personal. Det är helt patientens val att välja den klinik och tandläkare som önskas.

25 Aug 2020

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.