Viktigt med tandvård i förebyggande syfte

Skjuter ni också gärna upp tandläkarbesöket? Tänker ni kanske att ni kan spara in de pengarna? Då bör ni tänka om, för det är oftast mer ekonomiskt att regelbundet gå till tandläkaren.

Det finns flera olika anledningar till varför man skjuter upp tandläkarbesöket. Några lägger hellre pengarna på annat, andra känner obehag och är rädda för att gå till tandläkaren, och vissa lever så hektiska liv att de inte tycker att de har tid. De flesta är däremot väldigt noga med att gå till frisören. Att undvika tandläkarbesöket är bara dumt och gör oftast att det i slutändan blir dyrare. Går man på sina regelbundna tandläkarbesök upptäcks eventuella problem i tid och de stora felen uppstår kanske aldrig. Det kan vara att man exempelvis borstar tänderna på fel sätt och man får instruktioner om hur man i stället ska göra och undviker på så vis karies. Att i förebyggande syfte ta hand om sin tänder är alltid mer ekonomiskt men även mer skonsamt.

Idag behöver man inte vara rädd för att gå till tandläkaren

Dagens tandvård är betydligt mer avancerad och tekniken har gått framåt vilket gör att behandlingarna är mer skonsamma än för bara ett tiotal år sedan. Därför finns det ingen egentlig anledning att känna rädsla över att besöka sin tandläkare. Men känner man obehag ska man naturligtvis berätta detta för dem. Många kliniker vet hur man handskas med tandvårdsrädda och personalen har specialistutbildning för detta. Det kan hjälpa om tandläkaren tar mer tid på sig och innan varje moment ordentligt förklarar vad som kommer att ske och hur behandlingen går till. På de olika tandvårdsklinikernas hemsidor brukar det stå om de är specialiserade på tandvårdsrädda.

Välj en tandläkare i närområdet som hela familjen kan gå till

Letar man efter en ny tandläkare kan det vara bra att välja en klinik i det område som man bor eller i närheten av arbetsplatsen. Då blir det enkelt att ta vägen om tandläkaren innan eller efter jobbet och det blir svårt att skylla på att man inte har tid. Att välja en klinik dit man också kan komma om akuta problem skulle uppstå kan vara bra. Kolla vilka olika slags behandlingar tandklinikerna i ert område erbjuder. Är ni en hel familj som också har barn kan det vara bra om kliniken även erbjuder barntandvård och kanske även tandreglering med tandställning. Då kan hela familjen gå till samma klinik något som brukar underlätta livspusslet mycket.

2 Aug 2020

Tandvårdstips är en sida om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder under hela livet. Friska tänder är viktiga för hela kroppens hälsa, så det är värt att ge lite extra kärlek och omsorg till just munhälsan.

Regelbunden tandborstning och tandläkarbesök är förstås grunden för att tänderna ska må bra, men det finns fler faktorer som påverkar hur tänderna mår. Till exempel så kan din kost och rökning eller snusning påverka tandhälsan.

Vi ger dig information om hur du förebygger problem, skriver om nya behandlingar och framsteg inom tandvård och hur du hittar en riktigt bra tandläkare i din närhet.